Dijital platformlara ilgi her geçen gün artmakta, 2018 We Are Social raporlarına göre ülkemizde aktif olarak 51 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmakta. Sosyal medya markaların hedef kitleleriyle en çok etkileşim sağladığı alan olarak biliniyor. Markalar bu nedendendir ki sosyal mecralarda profesyonelce yönetilmeli ve interaktif bir iletişim sağlamalıdırlar.
Adım Adım Sosyal Medya Yönetimi
Sosyal medya yönetimini adım adım anlatırsak, ilk olarak rakip analizleri yapılmalıdır. Firmanın bulunduğu sektördeki rakiplerinin sosyal medya hesapları incelenmeli ne yapıyor/ne yapmıyor/neler yapmalı gibi durumlar ortaya konulmalı. Rakiplerin abone/takipçi/beğeni sayıları göz önünde bulundurularak bu başlıklar ışığında sosyal medya yönetim stratejisi belirlenmelidir.
Sosyal medya yönetim stratejisini belirlerken rakip analizleri etkilidir fakat en etkili nokta yine markanızın kendisidir, marka ilk olarak nasıl bir iletişim dili kullanmalı bunun stratejisi belirlenmeli, hedef kitlenize uygun bir iletişim diliyle sosyal medya kullanıcılarına hitap etmelisiniz. Daha sonra hedef kitlenize en uygun mecra belirlenmeli tüm mecralarda hedef kitlenizi bulamayabilirsiniz. Hedef kitlenizin sosyal medya eğilimlerini dikkatli bir incelemeyle tespit edebilirsiniz. Mecranızı belirledikten sonra bu mecrada nasıl bir strateji izleyeceksiniz günlük kaç içerik gireceksiniz bu gibi soruları markanızın sektörüne göre hareket edebilirsiniz. Burada yine en büyük etken hedef kitlenizin sosyal medya eğilimleri olacaktır. Aktif bir sosyal medya hedef kitleniz var ise günlük 3-4 içerik yapabilirsiniz, pasif bir kitleniz var ise içerik sayılarını düşürebilirsiniz.
Sosyal medya yönetiminin en can alıcı noktası içerik yönetimidir, içerikler hedef kitleyle etkileşimin sağlandığı verilmek istenen mesajın iletildiği paylaşımlardır. İçerikleriniz hedef kitleyi harekete geçirmelidir. Metinler kısa ve net olmalıdır. Görsel ise içeriğin en önemli noktasıdır insanların metinleri hatırlama oranı düşüktür fakat görseller akılda kalıcı ve kullanıcıları içerikte tutan noktadır. Görseller profesyonel tasarımcılar tarafından hazırlanmalı özgün ve yaratıcı olmalıdır. Metinler kısa, anlaşılır ve hedef kitleyi harekete geçirecek şekilde olmalıdır. Markanın sektörüne ve hedef kitlesine göre içerik üretilmelidir.
Sosyal Medyada belirli bir yol kat ettikten sonra hesabınızın içerikleri güncel ve kullanıcılarla etkileşim kurulmaya başlandığında karşımıza çıkan diğer önemli bir konu sosyal medya reklam yönetimidir. Reklam yönetiminde en önemli unsur hedeflemedir, doğru hedef kitleye doğru mesajı verdiğinizde müşterilerinizi harekete geçirebilecek potansiyele ulaşabilirsiniz. Reklam yönetimi konusunda başarılı bir yönetim gerçekleştirdiğinizde rakiplerinizin önüne geçmeniz hiçte zor olmayacaktır.
Sosyal Medya yönetiminin diğer önemli bir konusu da moderasyondur. Sosyal medyada büyük bir hedef kitleye sahipseniz kullanıcılarla etkileşiminiz ve feedbacklerde iletişim dilinizi markanızın kimliği ve kişiliği ile örtüşmesi önemlidir. İletişimler de yaşanacak krizler markanıza hiç beklenmeyen zararlar verebilir. Kitlelerin size olan kötü düşüncelerini bu alanda olumluya çevirebilir ve markanıza bakış açısını değiştirebilirsiniz.
Raporlama konusu sosyal medya nasıl kullandığınızın özetidir, hesaplarınız için oluşturacağınız haftalık/aylık raporlarla nasıl bir yönetim izlediniz ve karşılığında ne aldınız bu durumlar analiz edilerek raporlar oluşturulur. Sosyal medya stratejilerinizin nasıl ilerlediğini de bu raporlarla görüp gelecek stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.