Chatbot Nedir?
Bazen internette dolaşırken size de sağ taraftan bir mesajınız var gibi bildirimler geliyordur. Merak edersiniz bir şeyler yazarsınız kutuya, tak cevap gelir kısa süreli bir şok geçiririz 5-10 saniyeli işte Chatbot olayı budur. İnternet kullanıcılarına destek vermek amacıyla hizmet verenler tarafından kullanılan yapay zeka uygulamalarıdır. Chatbotlar müşteri temsilciliği ve canlı destek alanlarında artık hemen hemen her sitede karşımıza çıkabiliyor. Facebook Messenger alanında da kullanılmaya başlanan chatbotlar “Bots For Messenger” tarafından uygulama üzerinde kullanıma açılmıştır.
Yapay zeka uygulamalarının gelişmesiyle Facebook bu alanda iyi bir yol kat etti. Bot uygulamaları Facebook’ta bazı büyük markalar tarafından kullanılmaya başlandı bile. CNN’in mesaj kutusuna haberler yazdığınızda karşınıza o günün manşetlerini çıkarıyor. Ya da hava durumu yazdığınızda o günün hava raporlarını size gönderebiliyor.
Peki bu botlar nasıl çalışıyor?
Chatbotlar’ın teknolojik alt yapısı NLP(Neuro Linguistic Programming) modeline benzemektedir. Onlarda insanlar gibi anlama, yorumlama ve tepki verme işlemlerini gerçekleştirir. Yazılımlar öncelikle insanların ne söylediklerini algılamaya çalışmaktadır. Ve algılama işlemlerinden sonra bünyelerinde ki sonuçlarla eşleştirip kullanıcılara cevap vermektedirler. Bazı chatbot yazılımları ML (Machine Learning) ile kullanıcı deneyimlerini yaşayıp, öğrenebilme yeteneğine sahiptir.
Chatbotlar nerelerde karşımıza çıkabilir?
Chatbotlar web sitelerinde, uygulamalarda, yemek sitelerinde, e ticaret sitelerinde yani anlayacağınız üzere internette her yerde karşımıza çıkabilirler. Son dönemlerde facebookta kullanımı bir hayli artmıştır. Chatbotların gelişmesiyle büyük markalar ekonomik açıdan büyük bir rahatlık sağlayacaklardır. Tabi bu bazı mesleklerin yok olmasına ya da istihdamının azalmasına sebep olacaktır. İkide bir haberlerde görürüz ya robotlar insanların yerine mi geçiyor? Vs. Bu haberlere hiçbir zaman kulak asmıyoruz belki de kendimizi kandırıyoruz lakin robotlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya başlıyor. Bu gelişmelerin ışığında kafamda şu söz canlanıyor; 30 yıl sonra Time dergisinin kapağında yılın Ceo’su muhtemelen bir robot olacaktır…